Polietylen biały symbol PE to tworzywa konstrukcyjne, które dostępne są w trzech różnych typach PE300, PE500 i PE1000. PE jest materiałem, którego cechami charakterystycznymi są bardzo szeroki zakres temperatur pracy oraz duża odporność na ścieranie. Dodatkowo to tworzywo jest wyjątkowo odporne na ścieranie. Posiada atest FDA, która dopuszcza te tworzywa do kontaktu z żywnością. Polietylen jest bardzo często używany jako blaty i kloce masarskie.
Materiał ten charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami ślizgowymi i odpornością na ścieranie. Jest również dobrze odporny na substancje chemiczne. Dzięki temu najwięcej aplikacji, w który PE biały jest stosowany, znajdujemy w przemysłowe spożywczym i maszynowych.
Zapraszamy serdecznie do kontaktu z naszym biurem obsługi klienta w celu uzyskania oferty. Zapytania ofertowe prosimy składać na nasza adres mailowy biuro@plastplus.pl.
Biały polietylen charakterystyka:
- doskonałe właściwości ślizgowe,
- wysoka odporność na ścieranie,
- dopuszczenie do kontaktu z żywnością,
- wysoka odporność na substancje chemiczne,
- odporność termiczna do + 90 st. C,
- wysoka udarność,
- niska waga i gęstość,
- doskonała obrabialność,
- możliwość spawania,
- możliwość gięcie po uprzednim rozgrzaniu,
- wysoka zdolność do tłumienia drgań.
Polietylen biały - półfabrykaty:
- wałki, kliknij i sprawdź - Wałki z polietylenu
- płyty, kliknij i sprawdź - Płyty z polietylenu
Niestety w przypadku polietylenu nie są produkowane tuleje i rury. Jedyną możliwością uzyskania rury z polietylenu jest odpowiednie obrobienie wałka, tj. rozwiercenie go na pożądaną średnicę.
Zastosowanie polietylenu:
Najczęstszym zastosowaniem tego materiału to elementy, które muszą posiadać bardzo dobrą odporność na ścieranie i możliwość pracy w wilgotnym środowisku. Stąd bardzo często ten materiał wykorzystywany jest do produkcji ślizgów i rolek w taśmach transportujących. PE można również spotkać w zakładach mięsnych, ubojniach i innych miejscach zajmujących się przetwórstwem spożywczym. Doskonale sprawdza się jako blaty stołów rozbiorowych lub kloc masarski. Jest bardzo odporny na tasakowanie i cięcie.
Obróbka PE białego
Polietylen jest również łatwy w obróbce i doskonale nadaje się do toczenia i frezowania. Należy pamiętać, że przy wyborze półfabrykatów - wałków i płyt - należy brać pod uwagę naddatki - tolerancje produkcyjne. Płyty i wałki na powierzchni mogą posiadać zarysowania, które są naturalnymi śladami produkcji.
PE jest stosunkowo "miękkim" materiałem co również należy brać pod uwagę przy zakupie tego tworzywa. Każdy rodzaj poliamidu odznacza się innym poziomem twardości. Najtwardszy to PE1000, kolejny to PE500, a najbardziej miękki to PE300.
PE confetti
Polietylen confetti to tańszy odpowiednik tworzywa podstawowego. Produkowany jest z regranulatu. Wykorzystywany w miejscach gdzie barwa tworzywa nie ma znaczenia. Coraz rzadziej dostępny w sprzedaży ze względu na dużo gorsze właściwości od PE pochodzącego z pierwszej produkcji.
Oferta:
PE 1000 i 300 wałek pręt fi 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 110, 120, 130, 140, 150, 160, 170, 180, 190, 200, 210, 220, 230, 240, 250
PE 1000, PE500, PE300 płyty formatki o grubościach 5mm, 10mm, 15mm, 20mm, 25mm, 30mm, 35mm, 40mm, 45mm, 50mm, 60mm, 70mm, 80mm, 90mm, 100mm
Płyty formatki o wymiarach 500×1000, 500×2000, 1000×1000, 1000×2000, 1200×1000, 1200×2000 lub docięte na dokładny wymiar.
Polietylen wałki i płyty - nasza opinia:
Polietylen jest dostępny w trzech wariantach. Możemy bowiem rozróżnić polietylen PE1000, PE500 i PE300. Polietylen PE1000 jest najbardziej wytrzymały, kolejno plasują się PE500 i PE300.
Oferowany polietylen może być stosowany do kontaktu z żywnością - jest obojętny fizjologicznie i nie reaguje ze substancjami i artykułami spożywczymi. Dzięki temu właśnie, PE jest najczęściej stosowanym tworzywem w przemyśle spożywczym, gdzie wymagana jest po pierwsze - wysoka higiena, a po drugie obojętność fizjologiczna materiału.
Płyty i wałki polietylenowe możemy docinać na dowolny wymiar, dzięki czemu jesteśmy dużym dostawcą płyt rozbiorowych dla dużych zakładów mięsnych i ubojni, a także kloców masarskich dla domowych producentów wędlin.